pátek 27. ledna 2017

Novinka Lignano 2017 - pádlování ve stoje (SUP)



Nevíte o čem je řeč? Nevadí. Následujících pár řádek se vám pokusí tento adrenalinový sport přiblížit a nabídnout vám typ na vyzkoušení na vlastní kůži. Třeba při dovolené v Lignanu.

Historie paddleboardingu se datuje někde  kolem roku 1960 kdy surfaři z Havaje pádlovali na svých longboardech s fotoaparáty na místa, kde se turisté učili surfovat a fotografovali je při jejich počínání. Pádlovat na surfovém prkně, však již napadlo domorodce z Velikonočních ostrovů o mnoho dříve. K pohybu vpřed  se neužívají mořské vlny ani vítr, ale dlouhé pádlo. Zkráceně je nazýván SUP (Stand Up Paddle, tedy pádlování ve stoje). Podobnost s slavným mrchožroutem je tedy čistě náhodná.

Člověk při tomto sportu rovnoměrně zapojuje celé tělo, zlepšuje svlj smysl pro rovnováhu i svoji fyzickou kondici. Při pádlování dochází k zapojení spousty nejrůznějších svalů od lýtkových přes zádové, břišní a svaly na rukou.  Současně je aktivována i činnost srdce a dýchání. A co teprve dýchání zdravého mořského vzduchu. To pak jsou všechny neduhy na vás krátké.
Proč píši tyto řádky. Protože právě v italském Lignanu otevřeli SUP centrum. Tedy centrum pádlování ve stoje. V části Lignano Pineta se nachází středisko s kompletním vybavením.
Jsou zde pořádány kurzy pádlování ve stoje pro všechny věkové skupiny a všech úrovní. Od začátečníků, přes středně pokročilé až k pokročilým. 


Samozřejmostí je půjčovna kompletního vybavení. Výuka probíhá v přilehlých přírodních rezervacích řeky Stella a v chráněné krajinné oblasti ústí řeky Tagliamento. Zkušení instruktoři školy hovoří anglicky a věnují se svým žákům v malých skupinkách – maximálně 5 osob. V nabídce jsou různé výhodné balíčky tak, aby si vybral úplně každý zájemce.
V  laguně  u Caorle lze jezdit na prkně i třeba za měsíčního svitu.
Získané dovednosti budete moci poté využít v našich luzích a hájích. Nevěříte?


Jezdci na prkně, zejména začínající, se obvykle zaměří na fitness jízdu po jezerech, rybnících, řekách. Vyhledávají tedy spíše netekoucí klidné vody.
Paddleboarding  je vhodný i pro ty, kteří vyznávají jízdu ve vlnách. Jeho výhodou  je, že pro svezení stačí jezdci menší vlna, než na klasickém surfovém prkně. Na místo, kde se vlny lámou  je snazší se dostat a vlnu chytit  i pro začátečníka díky pádlu, které má pochopitelně větší záběr, než dlaň.
Prkna, na kterých se závodí (tradiční každoroční klání se koná i v Lignanu), jsou velmi úzká a dlouhá. Tato prkna jsou sice velice vratká, ale dosahují výrazně vyšších rychlostí. Závody se jezdí i na desítky kilometrů. 



Vybavení (plováky a pádla) se liší dle účelu používání. Pro začátečníka, ale i pro  jezdce na divoké vodě je nejlepší volbou nafukovací nebo polyetylenové prkno, které je prakticky nemožné zničit a pádlo s nastavitelnou délkou žerdi tak, aby si mohl najít tu, která mu nejlépe vyhovuje. 

Tak nač čekat, zerezervujte si apartmán v Lignanu a v létě si nový sport vyzkoušejte na vlastní kůži 



Žádné komentáře:

Okomentovat